

Donderdag 6 november 2025
HET PROGRAMMA
De voorbereidingen voor Hét juridisch Woco Event 2025 zijn in volle gang. Je wil deze dag praktische, leerzame en bovenal leuke dag niet missen. Wat kun je verwachten?
10:00 uur - 11:00 uur
De aftrap
We nemen je, in het plenaire deel, mee in de actuele ontwikkelingen in de rechtspraak en de nieuwste wetgeving. Het is waardevol om te weten én te begrijpen wat er op dit moment speelt.
11:15 uur - 12:15 uur & 14:00 uur - 15:00 uur
De Masterclasses
Dit jaar hebben we weer vier Masterclasses, als deelnemer volg je er twee. Bij het aanmelden mag je drie voorkeuren opgeven, dan houden wij daar rekening mee!
13:00 uur - 13:45 uur
De gastspreker
Na de goed gevulde lunch hebben we weer een plenair gedeelte waar we weer een interessante spreker zullen verwelkomen. De spreker voegt een extra dynamiek toe aan de onderwerpen die voorbij gaan komen.
15:00 uur tot...
De netwerkborrel
Connect weer met je collega's, bepraat de thema's met concullega's en laat de info bezinken onder het genot van een hapje en drankje tijdens de afterborrel.
DE MASTERCLASSES

Tuinbeheer: van verwilderd naar gewild
MASTERCLASS - NICKY DE HOOG
Een tuin die eruitziet als een oerwoud – is dat onwil of onkunde van de huurder? En belangrijker: wat kun jij eraan doen? Corporatiemedewerkers hoeven geen hoveniers te worden, maar grip krijgen op de staat van tuinen is wél de bedoeling.
​
Huurders hebben een wettelijke onderhoudsverplichting voor hun tuin, maar in de praktijk is handhaven niet altijd eenvoudig. Wat doe je als een huurder slechts half werk levert? Of als brieven en huisbezoeken genegeerd worden? We nemen je mee door het instrumentarium van de verhuurder en vertalen dit naar een praktisch proces. Van waarschuwingsbrief tot dreigen met de hovenierswerk op kosten van de huurder, en van huisbezoek tot het sluiten van een gedragsaanwijzing. We lopen alles door.
​
Naast handhaving tijdens de huurovereenkomst draait tuinbeheer ook om zicht op het mutatieproces. Hoe netter een tuin bij vertrek, hoe duidelijker het gewenste onderhoudsniveau voor de volgende huurder. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen – van vertrekkende tot nieuwe bewoner – dezelfde verwachtingen heeft? Wat leg je op, wat pak je zelf op en wat laat je aan de nieuwe huurder?
​
Tijdens deze masterclass nemen we je mee langs rechtspraak, praktijkervaringen en handige modelstukken. Zodat jouw corporatie niet langer het bos in wordt gestuurd bij de aanpak van tuinen.
Overlijden van de huurder: de theorie kennen we, maar hoe nu praktisch?
MASTERCLASS - MATCHABILITY
Het overlijden van een huurder roept altijd vragen op. Soms melden erfgenamen zich, soms blijft het stil. En voor je het weet, sta je in gesprek met een buurvrouw of een notaris over de inboedel.
​
Als verhuurder wil je de woning snel weer beschikbaar maken en dat willen we zorgvuldig aanpakken. Maar het huurrecht en erfrecht lopen niet altijd synchroon. In theorie weten we hoe het moet, maar in de praktijk blijft het vaak lastig. Waarom? Omdat niet alle situaties in juridische kaders te vatten zijn. Het komt ook wel eens neer op een risicoafweging: maar hoe bepaal je wat je doet binnen de grenzen van het huur- en erfrecht? Welke stappen moet je minimaal zetten voordat je in actie komt?
​
In deze masterclass maken we het proces werkbaar. We bieden praktische modellen en checklists, zodat je weet welke zaken je minimaal moet afvinken. We kijken naar afspraken met erfgenamen, de grenzen van je handelingsvrijheid en hoe je duidelijk communiceert over het betreden van de woning met een deurwaarder zodat iedereen weet waar die aan toe is.


Overlast: een probleem van alle tijden
MASTERCLASS - HUUROPLEIDERS
​Overlast, het lijkt zo eenvoudig om daar tegen op te treden. Een huurder veroorzaakt overlast, er wordt bewijs verzameld, waarschuwingen uitgedeeld en als de overlast aanhoudt een procedure tot beëindiging van de huurovereenkomst gestart.
In de praktijk is het echter een stuk lastiger.
In deze masterclass nemen we je van het begin tot het eind mee in de aanpak van complexe overlastzaken. Hoe bouw je het dossier op en wat heb je allemaal nodig om de situatie goed te kunnen beoordelen? Welk gereedschap zet je in op welk moment en welke andere partijen (gemeente, politie, zorgverlening) zet je in? En uiteraard ook; wat heb je nodig om bij de rechter goed beslagen ten ijs te komen?
Woonfraude: hoe pak je dat eigenlijk aan?
MASTERCLASS - FLORIS WUBBENA - HUUROPLEIDERS
Het is een probleem dat al jaren speelt, woonfraude. Er zijn veel meer woningzoekenden dan dat er huizen beschikbaar zijn en dat is voor sommige huurders aanleiding om hun woningen voor veel geld onder te verhuren. Regelmatig gaat dit ook gepaard met bijstandsfraude, wordt gebruik gemaakt van onjuiste inschrijvingen in het BRP en ga zo maar door.
Daarnaast zijn er nog de zogeheten “scheefhuurders”, waaronder huurders die van de woningcorporatie blijven huren maar gelijktijdig woningen in eigendom hebben. Is dit eigenlijk ook woonfraude en kun je dat soort situaties aanpakken?
In deze masterclass komen bovenstaande onderwerpen ruimschoots aan bod. Welk beleid wil je hanteren op het gebied van woonfraude, welke acties kun je uitzetten en hoe zorg je er voor dat het dossier zodanig op orde is dat je daadwerkelijk en efficiënt tegen woonfraude kunt optreden?
